stay safe corona

Ben je besmet met het coronavirus? Dan worden in jouw lichaam miljoenen kopieën van het virus aangemaakt. Waar zitten al die virusdeeltje en op andere ‘natte’ gedeelten van jouw lichaam, zoals jouw keel- of neusholte. Stel je schreeuwt, niest of hoest. Dan komt er niet alleen licht uit jouw longen, keel of neusholte. Er komen ook heel veel druppeltjes uit. Hoe verspreidt het virus zich? Via deze druppeltjes. Wanneer raken mensen besmet met het virus? Als mensen die druppeltjes inademen, of als mensen die druppeltjes bijvoorbeeld via hun handen die druppeltjes in hun mond, neus of ogen krijgen, worden ze mogelijk besmet door het coronavirus.

 

Het virus wordt vooral verspreid via grote druppels

Wat weten we vrijwel zeker over de verspreiding van het coronavirus? Dat die verspreiding vooral plaatsvindt via grote druppels. Ben je besmet? Dan besmet je andere mensen vooral via grote druppels komen zelden of nooit verder dan 1,5 meter. Vandaar het advies om minstens 1,5 meter afstand te houden.

Kan het virus zich ook via kleine druppeltjes verspreiden? Kan het virus zich dus bijvoorbeeld verspreiden via aircosystemen of ventilatiesystemen. Hoogstwaarschijnlijk bevindt het virus zich ook in heel kleine druppeltjes. Die druppeltjes. Die druppeltjes bevatten echter een te kleine hoeveelheid virus om mensen te kunnen besmetten met het virus.

Er zijn situaties waarin heel veel vrije druppeltjes vrijkomen. Dat gebeurt vooral wanneer patiënten worden aangesloten op een beademingsmachine op de Intensive Care. Fijne druppeltjes komen ook vrij bij het sporten of zingen. In situatie waarin veel fijne druppeltjes vrijkomen worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo worden medewerkers van de IC goed beschermd door hun beschermende kleding en worden ze gecontroleerd bij gezondheidsklachten. Bij binnensporten wordt er gezorgd voor voldoende ventilatie en voldoende afstand.

Voorkom Corona en Houd afstand

Aangeraden wordt om 1,5 meter afstand te houden in verband met het Coronavirus. Waarom? Omdat er dan een veel kleinere kans is dat het Coronavirus zich verspreidt en dat er andere mensen worden besmet. Bij het niezen of hoesten komen de druppels namelijk niet verder dan 1 tot 2 meter. In veel landen wordt 1,5 meter aangehouden als veilige afstand. Er zijn ook landen die 1 meter of 2 meter als veilige afstand aanhouden.

Verspreiding van het virus voorkomen

Verspreiding van het virus moet natuurlijk worden voorkomen. Wat kun je doen?

  • Door vaak je handen te wassen verwijder je het virus van je handen. Je kunt dan niet meer zo makkelijk jezelf of anderen beschermen.
  • Je moet je gezicht minder aanraken. Stel je hebt het virus op je handen. Dan kun je zo voorkomen dat je zelf besmet raakt of dat je een ander besmet.
  • Door geen handen te schudden verspreidt het virus zich minder snel via de handen.
  • Door te niezen en te hoesten in de binnenkant van je elleboog blijven je handen virusvrij.

Kortom, let dus goed hoe je omgaat met hygiëne en voorkom daarmee dat je andere mensen met Corona besmet.

Je laten testen op Corona

Er zijn verschillende Corona teststraten waar je terecht kunt voor een Corona test. In de teststraten wordt er gebruik gemaakt van een zogeheten sneltest (Antigeen). Bij zo’n Antigeen sneltest wordt er een wattenstaaf de neusholte ingebracht en binnen 15 minuten weet je of je het Coronavirus bij je draagt of niet. 

Zelf een Corona test bestellen is momenteel nog niet mogelijk. De Corona zelftest is momenteel nog niet voor de particuliere markt verkrijgbaar. Bedrijven kunnen wel een goedgekeurde Corona test bestellen wanneer zij in het bezit zijn van zorgverlenend of medisch personeel welke over een BIG of RISV nummer beschikken.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen zoals een vaccin tegen Corona, dan raden we je aan om te kijken op de website van het RIVM. Hier vind je alle info.

Door admin