corona thuistest zelf test sneltest healgen

Om erachter te komen of iemand al dan niet besmet is met het coronavirus zijn er verschillende testmethodes die ingezet kunnen worden. Eén van deze testmethodes is de Corona zelftest. Deze Corona thuistest werkt op dezelfde manier als de antigeentest die bij de GGD testlocaties gebruikt wordt.

Zo’n thuistest is een test die je gemakkelijk bij jezelf kunt afnemen. Deze thuistesten krijgen wel een ander formaat wattenstaafje. Bij de GGD testlocaties wordt namelijk altijd een vrij lang wattenstaafje gebruikt en dit zal bij de testen die je thuis af kunt nemen niet het geval zijn.

roche zelftest

Een Corona zelftest gebruiken

Het kan voor verschillende doeleinden van belang zijn om een Corona zelftest te gebruiken. Let er hierbij wel op, dat je zo’n test enkel gebruikt op het moment dat je geen ziekteverschijnselen hebt die te linken zijn aan het coronavirus. Ook wanneer je onlangs in contact bent geweest met iemand die besmet bleek met het coronavirus is het belangrijk dat je geen Corona zelftest gebruikt.

Toch zijn er redenen genoeg waarom je zo’n thuistest wel zou kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als een extra stukje zekerheid. Misschien wil je wel bij een oudtante op bezoek in het verpleeghuis en wil je er zeker van zijn dat je deze oudtante niet kunt besmetten met het coronavirus.

corona zelftesten

Breed inzetbaar

Een Corona zelftest is niet altijd de meest voor de hand liggende test, maar is wel breed inzetbaar. Zo zal deze testmethode ook gebruikt gaan worden door de overheid. Hierbij kun je onder andere denken aan het onderwijs. Binnen het onderwijs zal er namelijk steekproefsgewijs gebruik gemaakt gaan worden van een Corona zelftest. Hierdoor kan het hoger onderwijs zoveel mogelijk hervat worden, maar kan er wel gecontroleerd worden op eventuele besmettingen.

Overigens is de uitslag van zo’n thuistest niet altijd geldig. Zo moet je bijvoorbeeld een negatieve testuitslag kunnen laten zien op het moment dat je gaat reizen. Een testuitslag van een Corona thuistest is hiervoor niet voldoende.

Is een Corona zelftest betrouwbaar?

Een Corona zelftest is niet altijd even betrouwbaar. Zo’n test zal bijvoorbeeld een foutieve uitslag geven op het moment dat je pas net besmet bent met het virus en nog geen symptomen hebt. Ook is het eenvoudig om met zo’n thuistest te frauderen. Dit maakt meteen waarom de testuitslag van deze thuistest niet altijd geldig is.

Je kunt een Corona zelftest dus zeer zeker gebruiken voor verschillende doeleinden, maar wanneer je een geldige testuitslag nodig hebt, zal je hiervoor een afspraak moeten maken bij een GGD testlocatie.

Van welke merken kun je een zelftest kopen?

Er zijn verschillende merken zelftesters in de winkels en online verkrijgbaar. Zo kun je de Healgen zelftest kopen, maar ook een ACON FlowFlex Rapid Antigeen, Roche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Nasal, Biosynex COVID-19 Ag rapid, of MP Biomedicals Rapid SARS-CoV-2 Antigen. Voor COVID zijn veel testers te verkrijgen.

Door admin